Ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeinen kuntoutus

Leikkausta edeltävä fysioterapia

Fysioterapia on tärkeä osa hoitoprosessia ennen ja jälkeen leikkauksen.

Leikkausta edeltävän fysioterapian tavoitteena on edistää leikattavan alueen aineenvaihduntaa, mikä parantaa operaatiosta kuntoutumista. Tämän avulla luodaan hyvät edellytykset leikkauksen jälkeiselle kuntoutukselle ja paranemiselle. Fysioterapian tarkoitus on saada leikattavalta alueelta turvotus pois, edistää alueen kudosten aineenvaihduntaa ja elastisuutta. Tavoitteena on myös aktivoida operoitavan alueen lihastoimintaa, parantaa voimatasoja ja palauttaa niveleen mahdollisimman hyvä liikkuvuus.

Leikkauksen jälkeinen fysioterapia

Leikkauksen jälkeinen kuntoutus suunnitellaan asiakkaan kanssa yksilöllisesti huomioiden leikkaavan lääkärin jatkokuntoutusohjeet. Fysioterapian tavoitteena on liikkumis- ja toimintakyvyn palautuminen.

Leikkauksen jälkeen fysioterapia sisältää esim. nivel- ja pehmytkudoskäsittelyjä, teippauksia, lämpö- tai kylmähoitoja sekä terapeuttista harjoittelua. Yksilöllisesti suunnitelluilla harjoitteilla on merkittävä rooli kuntoutuksessa. Harjoitteiden tavoitteena on palauttaa nivelten liikkuvuus, parantaa lihasten voimaa ja kestävyyttä, koordinaatiota ja liikkeen hallintaa. Leikkauksen jälkeinen fysioterapia etenee asteittain huomioiden kudosten normaali paranemisaika.