Kinesio- ja urheiluteippaus

Teippausta käytetään edistämään kuntoutumista esim. asennon opettamisessa, rajoittamaan liikettä, tukemaan niveltä ja vähentämään turvotusta. Teipin valintaan vaikuttavat mitä teippaamisella halutaan saada aikaiseksi.

Kinesioteippauksen tavoitteena on ihon ja ihonalaisen kudoksen liikkumisella vaikuttaa kivun hoitoon. Lisäksi teippauksella voidaan vaikuttaa nivelten liikelaajuuteen, nivelten ja lihasten toimintaan, ryhtiin sekä tukea kehon verenkierto- ja lymfajärjestelmää.

Kovalla teipillä (esim. urheiluteipillä) tehtävien teippausten tarkoituksena on tukea niveltä tai rajoittaa halutun suunnan liikkuvuutta ja venyvyyttä. Kovaa teippausta käytetään esim. nilkan nyrjähdyksen jälkeen nopeuttamaan palaamista urheiluun tai rauhoittamaan plantaari faskiitin ärsyttämää kantakalvon aluetta tai tukemaan olkapään aluetta.

Dynamic Tape on kinesioteipin kaltainen teippi. Se on elastinen teippi, joka venyy kaikkiin suuntiin. Se voidaan tarvittaessa teipata kerroksittain lisäämään teipin voimakkuutta. Kyseisellä teippauksella autetaan esim. heikon lihaksen toimintaa tai vähennetään ylirasittuneen lihaksen rasitusta teipin auttaessa lihasta kuormitustilanteessa.